arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 6: Peningkatan Tamadun Yunani dan Rom

10 questions · Form 1 Sejarah Bab 6: Peningkatan Tamadun Yunani dan Rom

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Apakah tujuan pembinaan jaringan jalan raya Rom yang meluas mengelilingi empayar?

  1. Memudahkan pergerakan tentera dan aktiviti perdagangan
  2. Perlumbaan kereta kuda tahunan
  3. Sempadan wilayah pentadbiran
  4. Tempat saluran paip gas
Show answer

Answer: A

Jalan raya Rom dibina kukuh untuk pergerakan pantas legion tentera serta menghubungkan pusat perdagangan.

2. Apakah bahan binaan inovatif yang dicipta oleh jurubina Rom yang membolehkan binaan bertahan ribuan tahun?

  1. Campuran kapur, abu gunung berapi (pozzolana), dan konkrit
  2. Batu bata mentah jemur matahari
  3. Kayu jati yang direndam minyak
  4. Kepingan besi waja
Show answer

Answer: A

Penggunaan simen pozolana dan konkrit termaju menjadi rahsia kekukuhan binaan monumental Rom.

3. Sistem perundangan Rom dipantau dan diperkemaskan semula oleh Maharaja...

  1. Justinian
  2. Augustus
  3. Julius Caesar
  4. Nero
Show answer

Answer: A

Maharaja Justinian menghimpunkan dan mengkodifikasikan undang-undang Rom yang dinamakan Kod Justinian.

4. Monumen Colosseum di Rom dibina khas sebagai...

  1. Kuil ibadat utama
  2. Stadium pertarungan gladiator dan persembahan awam
  3. Pusat pentadbiran Senat
  4. Saluran bekalan air
Show answer

Answer: B

Colosseum merupakan amfiteater gergasi yang menampung 50,000 penonton untuk menyaksikan pertarungan gladiator.

5. Apakah aspek keutamaan yang ditekankan dalam sistem pendidikan dan kehidupan masyarakat Sparta?

  1. Falsafah dan seni bina
  2. Latihan ketenteraan dan disiplin fizikal yang ketat
  3. Perdagangan maritim
  4. Sains dan perubatan
Show answer

Answer: B

Sparta memberi tumpuan khusus kepada pembentukan tentera yang kuat menerusi latihan fizikal ketat (Agoge).

6. Sukan Olimpik purba diasaskan di Yunani yang diadakan empat tahun sekali bersempena menghormati tuhan...

  1. Zeus
  2. Apollo
  3. Poseidon
  4. Athena
Show answer

Answer: A

Sukan Olimpik di Olympia ditujukan khas sebagai penghormatan keagamaan kepada tuhan Zeus.

7. Perbezaan utama matlamat pendidikan di Athens berbanding Sparta ialah...

  1. Athens melahirkan manusia seimbang (jasmani & rohani), Sparta melahirkan tentera gagah
  2. Athens fokus kepada ketenteraan sahaja
  3. Sparta melahirkan ahli falsafah moden
  4. Tiada perbezaan langsung
Show answer

Answer: A

Athens mendedahkan pendidikan akademik, falsafah, dan seni bina, manakala Sparta tertumpu kepada keupayaan fizikal dan perang.

8. Golongan hamba/petani tempatan yang dikuasai dan dikerah bekerja oleh masyarakat Sparta dikenali sebagai...

  1. Helot
  2. Plebeian
  3. Patrician
  4. Metik
Show answer

Answer: A

Helot ialah golongan majoriti di Sparta yang diikat dengan tanah dan dipertanggungjawabkan mengerjakan pertanian.

9. Apakah iktibar utama daripada sistem Demokrasi Athens yang memberi kesan kepada dunia moden?

  1. Pentingnya penglibatan rakyat dalam membuat keputusan perundangan dan pentadbiran negara
  2. Pemerintahan mutlak raja adalah pilihan terbaik
  3. Wanita dan hamba patut menguasai kabinet
  4. Pilihan raya tidak wajar diadakan
Show answer

Answer: A

Demokrasi Athens merupakan asas bagi penglibatan awam dan kedaulatan suara rakyat dalam pemerintahan moden hari ini.

10. Apakah nama dewan perhimpunan yang dianggotai oleh golongan bangsawan kaya (Patrician) dalam Republik Rom?

  1. Senat
  2. Agora
  3. Dewan Perhimpunan
  4. Majistret
Show answer

Answer: A

Senat merupakan dewan penasihat utama yang dikuasai oleh golongan bangsawan kaya (Patrician).

Sponsored